Provincies

Land

Voor onze rubriek ‘Net even anders’ reden wij in september 2019 naar het Friese plaatsje ‘Jubbega’ om daar te gaan overnachten in een trekkershut. Na een warm welkom van eigenaresse Greet, betraden we het houten huisje en waren blij verrast, wat een gezelligheid! Toen we de volgende dag gingen uitchecken, vertelde Greet ons het verhaal over de aanschaf- en plaatsing van de trekkershut. Zoals gewoonlijk hadden we niet vermeld dat we ons verblijf zouden vloggen en pas bij het publiceren van de video hebben we Greet een bericht gestuurd. Omdat we het verhaal achter de trekkershut zo leuk vonden, hebben we gevraagd aan Greet of ze het voor ons wilde opschrijven zodat we het met jullie kunnen delen…en dat wilde ze! Lees hier het verhaal over de trekkershut en kijk vooral ook even onze video!

De trekkershut

In het centrum van de driehoek Heerenveen, Drachten en Oosterwolde ligt het plaatsje Jubbega en daar runnen wij, Maarten en Greet, met veel plezier een minicamping genaamd ‘Singel’. Naast een rijke cultuurhistorie, smalle landweggetjes, vele fietspaden wandel- en fietsroutes is Jubbega ook een prachtige uitgangspunt om het noorden te ontdekken. Je zit zo in Groningen, Leeuwarden, Workum, zelfs een dagje Waddeneiland is te doen.

Onze camping wordt regelmatig door mensen bezocht die fietsvakanties houden en door wandelaars die lange wandelroutes volgen. Dat bracht ons een aantal jaren geleden op het idee om een trekkershut te plaatsen om zo deze doelgroep te bereiken. Toen we de trekkershut op internet ontdekten hadden we meteen het gevoel, ‘Wow, dat is hem!’.

Het was best spannend want we moesten een forse aanbetaling doen en hebben, zonder de trekkershut in het echt te hebben bekeken, de stap gewaagd en alles via internet geregeld.  De hut was er in twee varianten, een kleine en een grote… wij gingen voor de grote.

De hut moest helemaal uit Litouwen komen en in afwachting op de levering zijn we gaan afwegen waar- en hoe we de hut zouden gaan plaatsen. We wilden graag dat de gasten betrokken zouden zijn bij het kampeerterrein maar toch ook vanaf een privéterrasje van het mooie uitzicht over de weilanden konden genieten. Bij navraag bij de leverancier bleek dat het mogelijk was op aan beide kanten van de hut, deuren te plaatsen en zo was dat probleem opgelost!

Het voorbereiden kon beginnen. Maarten heeft bomen gesnoeid, de fundering gelegd en stroom er heen gebracht. Ook moesten we onze oprit snoeien, palen eruit, toegangshek verwijderen om zo de hut van zes meter breed met een vorkheftruck op z’n plek achter de boerderij te kunnen krijgen. Wij waren er klaar voor!

Een dag eerder dan afgesproken stopte er een vrachtauto uit Litouwen op de weg. De mannen spraken geen woord Engels of Duits maar ze konden ons duidelijk maken dat ze de trekkershut kwamen leveren. Maarten is toen snel naar het dorp gefietst om de vorkheftruck te halen en ik heb met veel gebaren aan de mannen uitgelegd dat ze de vrachtauto achteruit ons erf op moesten rijden. Met een knap staaltje vakmanschap deden ze dit. En toen ging het dekzeil eraf en daar stond de trekkershut kant en klaar op de trailer…adrenaline gierde door ons lijf want toen kwam het moeilijkste gedeelte.

Maarten moest met de vorkheftruck de trekkershut van de trailer halen. Een klus die je niet dagelijks doet en met een vorkheftruck werken we ook niet vaak. Wat een opluchting toen Maarten met de hut op de vork wat achteruit gereden was en hij het hele gevaarte langzaam kon laten zakken. De mannen uit Litouwen ook blij want zij hadden nog een vracht op te halen en wilden wel vertrekken. Toen de vrachtwagen vertrokken was, wachtte ons de volgende uitdaging, de hut moest met de vorkheftruck achter de boerderij op z’n plaats gezet worden. Iedere kuil, hoek, hobbel, deed de vorkheftruck met de hut op en neer kiepen, we hielden onze adem in. Toen de hut uiteindelijk met alle precisie op de fundering werd geplaatst, slaakten we een zucht van verlichting.

En toen kwam het moment suprême, het openen- en betreden van de hut. Het bijzondere gevoel van het hout aan de binnenkant, de geur, de balkconstructies en de vorm. De hut was nog helemaal leeg, dus nog geen bedstee en eettafel, alleen maar hout, we stonden in een soort van mini-kathedraal. De volgende uitdaging stond ons te wachten!

En dat die uitdaging tot een goed resultaat heeft geleid, daar weten wij alles van! Wij vonden het een hele leuke ervaring om in de trekkershut te verblijven en vinden het dan ook zeker een aanrader. Dus wil je een keer een bijzondere overnachting voor een schappelijke prijs? Boek dan voor één of een paar nachten de trekkershut!

Metatitel: Overnachten in een trekkershut

Metatekst: Voor onze rubriek ‘Net even anders’ reden wij in september 2019 naar het Friese plaatsje ‘Jubbega’ om daar te gaan overnachten in een trekkershut.

Tags:
nl_NLDutch