Provincies

Land

Plastic is niet fantastic

Anita
Nieuws

Thuis wordt de tuin ontsierd door drie monsterlijke bakken waarvan de meest recente een grijze bak met oranje deksel is waar we braaf al het plastic afval in gooien. Als je onze hotelbezoekjes een beetje volgt, is het je misschien wel opgevallen dat we niet zo positief zijn over de plastic bekers en shampooflesjes die we vaak aantreffen in de badkamer.

Waarom plastic overbodig is

Het toppunt was vorig jaar. We kwamen op onze hotelkamer en eenmaal in de badkamer zagen we dat er een (plastic) sticker op de badkamertegels prijkte met het verzoek om de handdoeken pas op de grond te leggen als je nieuwe wilt. Heel goed zou je denken… ware het niet dat naast die sticker twee plastic bekers (verpakt in plastic) op het plankje stonden, met daarnaast een rij plastic flesjes met shampoo en bodylotion (waar je overigens na jezelf een tenniselleboog te hebben geschud, pas iets uit krijgt) enz. Beetje tegenstrijdig vonden wij. Ik vraag me dan ook altijd af: ‘waarom’? Je kunt toch gewoon glazen neerzetten en een zeepdispenser op de muur hangen?

Accor verwijdert wegwerpplastic uit hotels

Heel blij werd ik dan ook van een artikel dat ik vorige week las: ‘Accor verwijdert al het wegwerpplastic uit hotels’. Accor is een bedrijf dat hotelketens beheert over de hele wereld en jaarlijks meer dan 120 miljoen gasten verwelkomt. Wij kennen hier in Nederland de Ibis hotels, die zijn ook van Accor. In het artikel staat dat Accor is toegetreden tot de Global Tourism Plastic Initiative en daarmee getekend heeft voor het verwijderen van alle plastic wegwerpartikelen voor de gasten in alle hotels. Het gaat dan om plastic wegwerpartikelen zoals: toiletartikelen, bekers, roerstaafjes, plasticzakken in afvalemmers enz. En dan denk je misschien: ‘nah, dat zal toch wel meevallen’? Maar nee, in het artikel staat dat er jaarlijks wereldwijd meer dan 200 miljoen plastic artikelen voor eenmalig gebruik worden gebruikt in de Accor hotels. Ja inderdaad, alleen in de Accor hotels. Kun je nagaan hoeveel dat zal zijn als je daar alle andere hotels bij optelt… ik wil het niet weten!

Duurzaamheid in hotels

Accor is al langere tijd bezig met duurzaamheid. Eerder hebben ze al beloofd om alle plastic rietjes, wattenstaafjes en roerstaafjes uit de hotels te verwijderen. En in meer dan tweeduizend Ibis hotels hebben ze de in plastic verpakte zeepartikelen vervangen door een zeepdispenser. Daar worden wij blij van. Ik denk dat wij binnenkort maar eens een Ibis hotel gaan bezoeken!

nl_NLDutch