top of page
Zoeken
  • Anita

Volle kamers, lekker eten


Na de eerste golf van het coronavirus liepen de bezoekersaantallen van Nederlandse hotels flink terug ondanks het openblijven van bijna alle hotels in Nederland. Binnenlandse reizen waren goed voor een kleine bezettingsgraad maar vele hotelkamers in Nederland bleven leeg. In de periode tussen de eerste en de tweede golf was er een gestage groei zichtbaar in de toeristische verplaatsing van mensen uit binnen-en buitenland. De onzekerheid over de veiligheid van een buitenlandvakantie zorgde ervoor dat veel Nederlanders hun vakantie doorbrachten op Nederlandse campings en in Hollandse hotels. Dit was niet genoeg om te spreken van een ‘normaal’ vakantieseizoen voor iedereen, maar het zal de onzekerheid van vele hoteleigenaren en horeca-uitbaters hebben verlicht toen sommige hotels aangaven juist een bovengemiddelde zomer te draaien.

Herfstvakantie in de provincie

Maar hoe zit het nu? Het vakantieseizoen is inmiddels een tijdje achter de rug, en daarmee ook het lekkere weer. De herfstvakantiebalans kan bijna worden opgemaakt, en niet onbelangrijk: we zitten midden in de tweede coronagolf.

Er is een interessante trend waar te nemen waarin een duidelijk verschil zichtbaar is tussen hotels in de Randstad en hotels in de provincie. Volgens de NOS zijn het nu juist de randstedelijke hotels die met grote tekorten kampen terwijl de provinciale hotels het helemaal niet slecht doen. De herfstvakantie is normaal gesproken al een uitstekende tijd voor een warme hotelkamer en na een coronazomer is het voor veel mensen helemaal lekker om er weer even tussenuit te knijpen. Dat geldt ook voor veel stadsbewoners die zin hebben in wat ruimte en natuur om zich heen. Dit is een goede verklaring voor de uitstekende zaken die momenteel worden gedaan bij bijvoorbeeld de Hampshire hotels op het plattenland en in de natuur (Bron: NOS).

Geen toeristen, maar wel vakantie in eigen land

De stadshotels zijn vaker afhankelijk van de buitenlandse reiziger en bedienen ook vaak het zakelijk segment. Hetzelfde segment dat nu grotendeels is weggevaagd door de vele negatieve internationale reisadviezen, en thuiswerken doet men natuurlijk ook niet vanuit een hotel. Maar zoals in de vorige blog al te lezen was: er is een lichtpuntje, ook voor de (grotere) randstedelijke hotels. Zij hebben namelijk als enige restaurants waar je ook echt wat mag eten. Het lijkt logisch dat mensen de komende weken toch graag weer eens uit eten gaan, het boeken van een kamer is dan een kleine prijs om te betalen. Sterker nog, het is een extra motivatie om er wat speciaals van te maken. Een korte stedentrip met een lekker diner en een knusse hotelkamer toe klinkt helemaal niet slecht toch?
18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page