top of page
Zoeken
  • Sefania

Waarom ligt er vaak een bijbel in een hotelkamer?


Het is ondertussen een beetje een uitstervend verschijnsel bij de grotere hotelketens maar de meeste hotelgangers zijn er maar al te bekend mee, de beroemde hotelbijbel. Maar waarom een Bijbel en niet bijvoorbeeld Harry Potter of Turks Fruit? Hotelkamercheck zoekt het voor je uit!

Je denkt misschien dat een hoteleigenaar zijn gasten graag op het rechte pad houdt en dat zo’n Bijbel een subtiel duwtje in de goede richting is. Maar laten we wel wezen: een hoteleigenaar houdt zich vooral bezig met het aanbieden van gezellige gastvrijheid en het verzorgen van een comfortabel verblijf. Verspreiding van het religieuze woord staat over het algemeen niet op de takenlijst van een hotelhouder. Maar waarom bieden dan zoveel Hotels dat gratis te lezen Bijbeltje aan?

Als je weleens naar The Beatles luistert ken je vast het liedje ‘Rocky Raccoon’ wel. Het tweede couplet vertelt over de gedesillusioneerde Rocky die Gideons Bijbel vindt in zijn hotelkamer. Laat dat nou net de versie zijn die jij waarschijnlijk ook weleens in jouw hotelkamer hebt zien liggen.

Gideons hotelbijbel

Het idee van de hotelbijbel is in Amerika ontstaan met als doel het verspreiden van het Goddelijk woord. Dat gaat in een hotelkamer natuurlijk uitstekend omdat er bijna elke dag iemand anders het beroemde boek uit een laatje kan pakken om het Bijbelverhaal te lezen. De Internationale Gideons (1899-Heden) begonnen kort na hun oprichting met het verspreiden van de hotelbijbel in hotels door de hele VS. De verspreiding van hotelbijbels werd al snel een wereldwijde hit, en dus ook in ons toen nog overwegend protestantse kikkerlandje. In Nederland kwam deze heilige taak op de schouders van The Gideons International The Netherlands (de Nederlandse tak van de internationale Gideons) die tot op de dag van vandaag bezig is met het verspreiden van de kleine heilige boekjes in Nederlandse hotels, en trouwens ook op andersoortige overnachtingsplekken zoals ziekenhuizen en bed & breakfasts. The Gideons International biedt de boekjes gratis aan en controleert periodiek op een juiste verspreiding en aanwezigheid van de boekjes in de hotels die gebruik willen maken van deze gratis service. Volgens hen is er nog altijd vraag naar hotelbijbels en zien hotels het als belangrijk deel van het totaalpakket dat ze graag aan hun gasten bieden.


Alternatieven voor de hotelbijbel

Of jij gebruik maakt van deze lectuur of toch liever kiest voor een ontspannend bezoekje aan de sauna of sportvoorzieningen van het hotel staat je natuurlijk helemaal vrij maar dat je nog in best veel hotelkamers terecht kan voor een Bijbel is iets dat we moeten koesteren. De hotelbijbel heeft namelijk veel concurrentie van de (eveneens gratis) op het internet verspreidde exemplaren. In dit digitale tijdperk is een hotel natuurlijk al lang niet meer de handigste plek om in aanraking te komen met het woord van God. Wel zin in een comfortabel avondje leesgenot maar geen boeken meegebracht? Sommige hotels bieden naast de Bijbel ook andere boeken (en/of tijdschriften) aan. Zo heeft het Ambassade Hotel in Amsterdam een prachtige collectie eerste uitgaves van auteurs die ook daadwerkelijk in het hotel zijn verbleven. Die speciale eerste uitgaves zijn natuurlijk zeldzaam dus deze zijn veilig opgeborgen. Uiteraard biedt het hotel ook gewoon een selectie boeken aan waar je als gast wel met een gerust hart uit kan lezen. Ook vind je bij sommige hotels openbare ‘leenkastjes’. Hier kunnen gasten een boekje uitzoeken of deze inruilen voor een zelf meegebracht exemplaar.

Mocht je nu echt geen zin hebben in zo’n Bijbel maar wel behoefte aan een spannend leesavondje? Dan kan je in ieder geval in het Engelse Windermere terecht. Het Damson Dene hotel heeft namelijk alle Bijbels uit haar kamers verwijderd en vervangen door het welbekende Vijftig Tinten Grijs.[1] Volgens de eigenaar is het een hele vondst want veel mensen durven het boek niet aan te schaffen. Boek een nachtje in het Damson Dene en geniet alsnog van de erotische bestseller.

[1]Telegraaf –BINNENLAND, KENNETH STAMP. 08 nov. 20121.385 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page